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[보도자료] 겐트대학교 글로벌캠퍼스- 엘바이오컴퍼니, 김 추출물 기반 기능성 화장품 및 아동 건강기능식품 개발 위한 산학협력 MOU 체결
25/07/30 14:50 | 겐트대 | View 1126 | Comments 0


겐트대학교 글로벌캠퍼스- 엘바이오컴퍼니, 김 추출물 기반 기능성 화장품 및 아동 건강기능식품 개발 위한 산학협력 MOU 체결

연구-개발-브랜딩까지 연결되는 산학협력모델 구축, 과학기반 고부가가치 제품 공동 개발

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2025년 7월 29일 인천 송도에 위치한 겐트대학교 글로벌캠퍼스(Ghent University Global Campus, 이하 GUGC)는 화장품 및 건강기능식품 제조 ․ 유통 기업인 엘바이오컴퍼니(브랜드명:웰링잇)와 김 추출물을 기반으로 한 기능성 화장품 및 아동 성장 건강기능식품 개발 및 판매를 위한 업무협약(MOU)을 체결했다.
 
이번 협약은 김 추출물의 효능을 활용한 기능성 원료 제공 및 과학적 자문, 제품 공동 개발 및 유통, 브랜드 및 제품 홍보를 위한 연구 협력 등 실질적인 협력을 골자로 하고 있다.
 
이번 협약을 통해 양 기관은 ▲김 추출물의 기능성 효능 분석 및 검증 ▲화장품 및 건강기능식품 공동 개발 ▲겐트대학교 글로벌캠퍼스 연구진의 과학 자문 수행 ▲공동 홍보 및 마케팅 전략 수립 ▲연구 기반 브랜드 신뢰도 제고 등의 구체적 실행 방안을 마련했다.
 
겐트대학교 글로벌캠퍼스 한태준 총장은 “김 추출물은 글로벌 기능성 소재로 주목받고 있는 원료이며, 겐트대학교의 연구역량을 통해 그 과학적 가치를 산업적으로 확장할 수 있게 되어 기쁘다”며 “이번 협력이 학생 교육과 실제 제품 개발에 모두 긍정적 영향을 줄 것으로 기대한다”고 말했다.
 
엘바이오컴퍼니 유민경 대표는 “세계적으로 권위 있는 겐트대학교 캠퍼스와 연구 협업을 하게 되어 매우 영광스럽게 생각한다”며 “현실에 안주하지 않고 도전하는 겐트대학교 글로벌캠퍼스의 교육 철학처럼, 저희도 기능성 화장품과 건강식품 분야에서 사회에 기여하는 기업으로 성장해 나가겠다”고 전했다.
 
양 기관은 이번 협약을 계기로 연구-개발-브랜딩이 연결된 협력 모델을 바탕으로, 김 추출물의 가능성을 넓혀가는 공동 프로젝트를 펼칠 계획이다.
 
엘바이오컴퍼니는 기능성 화장품 및 건강기능식품을 유통하는 회사로 과학 기반의 R&D와 제품화를 통해 브랜드 신뢰도와 경쟁력을 동시에 갖추고 있으며 아동 성장과 피부 건강 분야에 집중하며 대학 및 연구기관과의 협업을 통해 지속적으로 시장을 확대해 나가고 있다.
 
겐트대학교 글로벌캠퍼스(Ghent University Global Campus, GUGC)는 벨기에 명문 겐트대학교의 인천 송도 소재 확장캠퍼스로, 분자생명공학, 환경공학, 식품공학 분야에서 특화된 교육과 연구를 제공하고 있다. 특히 해양 생물자원과 기능성 원료 관련 연구 역량이 뛰어나며 이를 바탕으로 산업체와의 실질적 산학협력을 활발히 추진 중이다.
 
 
Ghent University Global Campus and L-Bio Company Sign MOU for Development of Functional Cosmetics and Children’s Health Supplements Using Seaweed Extract

Building a comprehensive industry-academia cooperation model connecting research, development, and branding
 
On July 29, 2025, Ghent University Global Campus (GUGC), located in Songdo, Incheon, signed a Memorandum of Understanding (MOU) with L-Bio Company (brand name: Wellingit), a cosmetics and health supplement manufacturer and distributor. The partnership aims to jointly develop and commercialize functional cosmetics and children's health supplements based on seaweed extract.
The agreement outlines practical collaboration in several key areas: scientific consultation and provision of functional raw materials derived from seaweed extract, co-development of products, joint distribution, and brand and product marketing strategies.

Through this agreement, both parties have committed to ▲Analyze and validate the functional efficacy of seaweed extract ▲Co-develop cosmetics and health supplements ▲Receive scientific advisory support from GUGC researchers ▲Establish joint marketing and promotional strategies ▲Enhance brand trust and value through research-based development

President Taejun Han of GUGC stated, "Seaweed extract is gaining global attention as a promising functional material. We are pleased to contribute our scientific research capabilities to expand the industrial applications of our research. This collaboration is expected to benefit both student education and real-world product innovation."

CEO Minkyoung Yoo of L-Bio Company remarked, "It is truly an honor to collaborate with the globally respected Ghent University. Inspired by GUGC's philosophy of never settling for the status quo and embracing creative challenges, we will continue striving to develop meaningful functional products that contribute to society."

This partnership marks the beginning of a joint project to explore the full potential of seaweed extract through a cooperation model that bridges research, development, and branding.
L-Bio Company specializes in distributing functional cosmetics and health supplements. With a strong focus on scientific R&D and productization, the company is enhancing both brand credibility and market competitiveness. It continues to expand its reach in children’s growth and skin health sectors through active collaboration with universities and research institutions.

Ghent University Global Campus (GUGC) is the Korean campus of the prestigious Ghent University in Belgium. Located in Songdo, Incheon, GUGC offers specialized education and research in molecular biotechnology, environmental technology, and food technology. The campus has robust capabilities in marine bioresources and functional materials research and actively promotes practical industry-academic collaboration.